0   /   100

Saját bélmikrobióta tárolása

jövőbeni visszaállítás céljából

otthon tárolható kapszulák formájában
Tovább

Autológ MTT

mint az egészségbiztosítás új formája

Számos kutatás összefüggésbe hozta már a bélmikrobiótában bekövetkezett változásokat - melyeket szokás diszbiózisnak vagy eltolódott baktérium-egyensúlynak is nevezni - különböző betegségek megjelenésével. A diszbiózis kialakulhat bárkinél és bármikor, olyanoknál is, akik egyébként egészségesek. Vannak olyan kórképek, amelyek igazoltan kapcsolatba hozhatók a mikrobióta-összetétel eltolódásával. Nem meglepő módon a mikrobióta-transzplantáció terápia (MTT) komoly sikerrel kezeli ezeket a betegségeket.

Az AutoBiome kezelés az MTT-paradigma további kiterjesztése: autológ MTT-t használunk, azaz széklet-baktérium átültetést biztosítunk fiatalabb/korábbi önmagunktól származó mikrobóta segítségével. Az alapötlet a következőképpen működik: Ön székletmintát ad, amikor még fiatal és/vagy egészséges, mi pedig kapszulák formájába átalakítjuk azt Önnek, hogy könnyen tárolható és kényelmesen alkalmazható legyen. Ha Önnél később olyan betegség alakul ki, amely MTT-vel orvosolható, vagy olyan kezelésben részesül, amelynek mellékhatásai közé tartozik a diszbiózis, akkor donortól származó mikrobióta átültetése helyett a saját, garantáltan kompatibilis, preparált bélbaktériumait használhatja fel. Így egy nem várt esemény után "mentett állásból" folytathatja életét, visszaállíthatja korábbi, egészséges mikrobiótáját.

Ezt, az autológ MTT elvégzéséhez szükséges kapszulák előállítására kifejlesztett szolgáltatásunkat neveztük el AutoBiome-nak.

Kiknek javasoljuk az AutoBiome igénybevételét?

Fontos előrebocsátani, hogy az "egészséges" mikrobióta egy rendkívül nehezen meghatározható fogalom. Általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy krónikus betegségben nem szenvedő, kiváló egészségi állapotban lévő egyének esetén van értelme az AutoBiome igénybevételének. A hagyományos, donoroktól származó mikrobiótával szemben, ahol kizárólag kompromisszum-mentes egészségi állapot esetén engedhető meg a széklet-baktériumok átalakítása és alkalmazása, a saját célból letárolt mikrobióta esetén lehet és van helye a mérlegelésnek. Az AutoBiome szolgáltatás esetén azt kell eldönteni, hogy a kapszulákba töltendő mikrobióta későbbi visszaadása járhat-e valódi előnnyel, mely a szolgáltatás költségeit igazolhatja.

Human MicroBiome Capsules for MTT

Mikor javasolt, illetve ellenjavallott a mikrobióta tárolása

Nem túlzás azt állítani, hogy minél előbb célszerű a saját mikrobiótát eltárolni, amennyiben a beavatkozás illetve utazás dátuma ismert. Különösen igaz ez azokra, akiknél a székletürítés nem rendszeres és az esetleges aggodalom ellehetetlenítheti a mikrobióta levételét.
Javasolt
Nem javasolt
 1. Gyógyszeres terápia: olyan antibiotikum kezelés előtt, mely várhatóan hosszabb időt vesz igénybe és esetlegesen antibiotikum-váltással is jár.
 2. Onkológia kezelés: a kemo- illetve radioterápiás kezelések előtt, amennyiben az eredeti elváltozás nem az emésztőszervrendszert érintette.
 3. Sebészeti beavatkozás: preventív antibiotikum kezelések mellékhatásainak kivédése céljából.
 4. Testtömeg megőrzése: krónikus elhízásban szenvedőknél, nehezen elért, egészséges testtömeg megőrzésének elősegítése céljából a kritikus időszakokra.
 5. Utazás „exotikus” országokba: alacsony higiéniai- illetve élelmiszerbiztonsági szinttel rendelkező országba történő utazást megelőzően (gyakran a szint nem alacsonyabb, csupán szokatlan, eltérő, más mint a megszokott).
 6. Magas egészségügyi kockázattal járó hivatás/tevékenység gyakorlása: amennyiben a szóban forgó tevékenység során nagy valószínűséggel következhet be baleset, súlyos, életet veszélyeztető sérülés vagy csonkolás (katonák, rendőrök, tűzoltók esetén).
 7. Formaidőzítés: azon sportolók esetében, akik a sportág közegéből adódóan ki vannak téve fertőzésnek illetve ahol hosszantartó fizikai aktivitásra van szükség.
 1. Gyógyszeres terápia: már folyamatban lévő antibiotikum kezelés esetén vagy akkor, ha az antibiotikum alkalmazása 6 hónapon belül történt.
 2. Onkológia kezelés: a gyomor-bél rendszert érintő rosszindulatú elváltozás esetén.
 3. Sebészeti beavatkozások: preventív antibiotikum kezeléssel nem járó, pl. 1 napos beavatkozások esetén.
 4. Utazás: Európán belül történő utazás esetén, amennyiben az ivóvíz fogyasztása kizárólag palackozott forrásból történik.

Összefoglalva

A megfelelően előkészített, átgondolt és szakszerűen kivitelezett AutoBiome szolgáltatásunk segíthet abban, hogy az egészséges mikrobióta eltárolásával és felhasználásával átvészelhetőek legyenek komoly mellékhatásokkal járó orvosi beavatkozások, nem várt fertőző betegségek vagy utazások illetve magas egészségügyi kockázattal járó tevékenység/hivatás végzése esetén a felépülés üteme gyorsabb, kimenetele biztosabb legyen.

Az Autobiome szolgáltatás lépései

Az alábbi lépések célja, hogy a mikrobiótája teljes körű jövőbeni védelmet, gyorsabb felépülést biztosítson Önnek.

Kivizsgálás

Mielőtt AutoBiome szolgáltatásunk segítségével tárolnánk az Ön baktériumait, célszerű meggyőződni arról, hogy nincs olyan krónikus, fertőző vagy az emésztőszervrendszert érintő daganatos betegsége, mely a mikrobiótával együtt így "megőrzésre" kerülne a kapszulákban. Fentiek kizárására egy általános laboratóriumi és képalkotó kivizsgálást javaslunk, melyet szívesen megszervezünk és elvégeztetünk, de igény esetén az általunk javasolt lista alapján a háziorvosánál is kezdeményezheti a vizsgálatokat.

Regisztráció

A következő lépés a kapcsolattartáshoz illetve a mintavételi eszköz későbbi kiküldéséhez szükséges adatok rögzítése. A regisztráció eredményeként egy U0000000 formátumú azonosítót fogunk Önnek küldeni, melyre a továbbiakban minden esetben hivatkozni fogunk.

Regisztráció

AutoBiome megrendelése

A betegazonosító használatával megrendelheti az AutoBiome szolgáltatásunkat. Az ellenérték megfizetését követően 5 munkanapon belül elküldjük Önnek a mintavételi eszközt. A székletet a mellékelt útmutató alkalmazásával kell egy alkalommal a mintavételi eszközbe behelyezni, és azt 6 órán belül a MicroBiome Bank laboratóriumának címére eljuttatni. [1]

Megrendelés

Házhozszállítás

A székletből a mikrobiómát alkotó baktérium-tömeget az általunk kidolgozott módszerrel kivonjuk, majd azt fagyasztva szárítjuk és gyógyszergyártási eljárással kapszulákba töltjük. Az így elkészített MTT kapszulákat 60 darabonként dobozokba tesszük és azt az Ön címére futárszolgálattal kiküldjük. Az elkészült kapszulák már nem igényelnek komolyabb hűtést a szállításhoz, rövid távon otthon hűtőszekrényben hónapokig, mélyhűtőben évtizedekig eltárolhatóak.

[1] Jelenleg kizárólag budapesti laboratóriumunkban tudjuk fogadni a levett székletet, ugyanakkor az elkészült kapszulákat az Európai Unió bármely országába eljuttatjuk Önnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a minta leadásához Magyarországra kell utaznia, de nem kell megvárnia a laboratóriumi eljárást.

Óvintézkedések

Annak érdekében, hogy az AutoBiome segítségével a lehető legteljesebb értékű mikrobióta kerüljön feldolgozásra, az alábbiakra kell különösen ügyelni:

 1. A minta levétele előtt minimálisan 6 hónappal ne szedjen antibiotikumot vagy probiotikumot;
 2. Antibiotikum- és féreghajtómentes állati fehérjét fogyasszon illetve kerülje a mesterséges édesítőszereket;
 3. Fogyasszon élő baktériumot is tartalmazó élelmiszereket (élőflórás tejtermékeket, laktofermentált zöldségeket);
 4. A mintavételt megelőző 7 napban 24 óránként legalább 2 liter folyadék bevitele ajánlott;
 5. A székletnek a mintavételt követő 6 (hat) órán belül be kell érkeznie a laboratóriumba. Bár a határidő rövidnek tűnik, a mintákat a hét minden munkanapján fogadjuk 08:00 és 13:00 között.

A mikrobióta átvitel terápia (MTT) a tudomány jelenlegi állása szerint a leghatékonyabb és leginkább a természetes működést helyreállítani képes módszer a diszbiózis kezelésében. A szakma szabályai és az MTT-re vonatkozó előírások betartása mellett az eljárás rendkívül biztonságos, az autológ átvitel (aMTT) természetéből kifolyólag nem jár donor-recipiens kompatibilitási problémákkal. Az aMTT alkalmazása esetén a körültekintően kiválasztott időpontban letárolt mikrobióta új esélyt ad a tulajdonosának.

599/360 kapszula

AutoBiome

 • Egészséges egyéntől származó humán eredetű teljes mikrobióta szuszpenzió liofilizált formában
 • Saját mikrobióta helyreállítása céljából
 • Természetes baktérium-sűrűség
 • Minimálisan 6x60 kapszula
 • MTT szuszpenzió formájában
 • Saját kérésre és használatra

Jognyilatkozat

A MicroBiome Bank az AutoBiome szolgáltatás esetében a megadott személyazonosság vizsgálatát nem tudja és nem is kívánja vizsgálni. A szolgáltatást igénybe vevő személy a megrendeléssel elfogadja, hogy a laboratórium az adott név alatt beküldött mintát egyedi feldolgozással készíti elő és ellenőrizhető módon, az adott név vagy kódszám alatt futó AutoBiome kapszulákba tölti. A megrendelő által esetlegesen szándékosan vagy vétlen minta- és/vagy feldolgozandó kiinduló anyag cseréje következtében kialakuló bármilyen hatás kizárólag a megrendelő felelőssége.