0   /   100

C. difficile fertőzés

leküzdésének hatékony módja

DiffBiome széklet kapszulákkal
Tovább

Szorítsuk vissza a fertőzéseket

a megfelelő összetételű mikrobióta kivonat segítségével

A clostridioides (clostridium) difficile (továbbiakban: c. diff.) nevű baktérium toxintermelő változatának a megjelenése, elszaporodása egy életet veszélyeztető fertőzéshez vezethet. Ez leggyakrabban hosszantartó antibotikum-terápia illetve kórházi tartózkodás esetében, erre hajlamosító, immunvédekezést gyengítő állapotok mellett alakul ki. A baktérium az egészséges mikrobióta-egyensúly felborulása miatt elterjed, lázzal, hasi fájdalommal, hányással, hasmenéssel járó kórképet okozva.

A toxintermelő (A/B esetleg C) Clostridioides (Clostridium) difficile fertőzések kezelése a növekvő antibiotikum rezisztencia illetve a következményes diszbiózis elhárítása miatt ma már egyre gyakrabban MTT (mikrobióta transzfer terápia) alkalmazásával történik. Amennyiben Önnek korábban mikrobiológiai vizsgálattal (széklet tenyésztéssel és/vagy c. diff. toxin kimutatásával ugyancsak székletmintából) igazolt fertőzése volt, ismételt megbetegedés esetén a kezeléséről a tünettan ismeretében is döntés hozható.

A Clostridioides (Clostridium) difficile fertőzés kezelése céljából kifejlesztett széklet-mikrobióta átalakítás szolgáltatásunk neve DiffBiome és 3 (három) különböző változatban érhető el, melyeket az oldal alján található táblázat tartalmaz. A szolgáltatás igénybevétele során Ön a donor által díjmentesen adományozott mikrobióta-alapanyag átalakításának költségét fizeti meg, melynek eredményeként székletkapszulákat adunk vissza Önnek. A megfelelő kapszula (szolgáltatás) kiválasztásához kérjük, olvassa el a "Kezelés menete" című részt.

 

Az MTT és az antibiotikum terápia összehasonlító elemzése

Orvosi háttér

A clostridioides difficile fertőzés (CDI) jelentős kihívást jelent a modern egészségügyi ellátásban, amely hatásos és költséghatékony kezelési stratégiákat igényel. Az alábbiakban két elsődleges kezelési mód átfogó elemzését kívánjuk nyújtani: az FMT-vel végzett Mikrobióta Átvitel Terápia és az antibiotikumok vonatkozásában. A hagyományos antibiotikum-kezelés, bár sokszor hatékony, magas kiújulási aránnyal jár, ami az alternatív kezelések, például az MTT bevezetéséhez vezetett.

MikroBióta Átvitel Terápia (MTT)

Előnyök
Hátrányok
 1. Magas gyógyulási arány: Az MTT kiemelkedően hatékonynak bizonyult a visszatérő CDI kezelésében, a gyógyulási arány meghaladja a 86%-ot.
 2. Mikrobióta helyreállítás: Az MTT helyreállítja a bél mikrobióta egyensúlyát, elősegítve a hosszú távú ellenálló képességet a CDI kiújulásával szemben.
 3. Csökkentett antibiotikum-függőség: Az MTT csökkenti az antibiotikum-függőséget, ami potenciálisan enyhíti az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatos aggodalmakat.
 4. Hosszú távú pénzügyi előnyök: Bár az MTT kezdeti költségei magasabbak lehetnek a donorszűrés, a laboratóriumi vizsgálatok és az eljárási követelmények miatt, de a magasabb gyógyulási arány miatt az alkalmazás hosszú távú költségmegtakarítást eredményezhet az ismételt antibiotikum-kúrák és a kórházi újrafelvételek szükségességének csökkenése révén.
 1. Korlátozott szabványosítás: Az MTT természetéből adódóan a mikrobióta minden donornál minden nap, minden órában változik, ezért a gyógyszerektől eltérően nem standardizálható. Az MTT adagolásának jelenleg nincsenek szabványosított protokolljai, ami a klinikai vizsgálati eredmények közötti jelentős eltérésekhez vezet.
 2. A fertőzés átvitelének kockázata: A fertőzések donorról recipiensre történő átvitelének minimális a kockázata, ami rámutat a szigorú donorszűrés szükségességére.

Antibiotikum terápia

Előnyök
Hátrányok
 1. Széles körű elérhetőség: Az antibiotikumok könnyen elérhetők, és szájon át vagy intravénásan adhatók, ami biztosítja a könnyű alkalmazhatóságot.
 2. Költséghatékony: Az antibiotikumok általában költséghatékonyabbak rövid távon, mint az MTT. Ez azonban csak az első kiújulásig igaz.
 1. Magas kiújulási arány: Az antibiotikum-terápia magasabb kiújulási aránnyal jár, ami elhúzódó és ismételt kezeléseket igényel.
 2. A mikrobióta megbomlása: Az antibiotikumok nemcsak a kórokozót célozzák meg, hanem az egészséges bélmikrobiótát is megzavarják, ami potenciálisan diszbiózishoz vezethet.
 3. Magas hosszú távú költségek: Az antibiotikumok kezdetben általában megfizethetőbbek, de az antibiotikumokkal kapcsolatos szövődmények, például a mellékhatások, a visszatérő fertőzések és a hosszabb kezelési idő következtében megnövekedett kórházi tartózkodás, valamint az antibiotikum-váltás miatt a költségek gyorsan emelkedhetnek.
Human MicroBiome Capsules for MTT

Végkövetkeztetés

Összefoglalva: mind az MTT, mind az antibiotikumok fontos szerepet játszanak a CDI kezelésében, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az MTT kiváló hatékonyságot és a mikrobióta helyreállítását kínálja, ami hosszú távú pénzügyi előnyökkel járhat. Az antibiotikumok, bár hozzáférhetőbbek és kezdetben költséghatékonyabbak, magasabb kiújulási aránnyal és rejtett költségekkel járnak. Enyhe fertőzések esetén a beteg érdeke a kivárás. Azokban az esetekben, amikor szájon át vagy iv. antibiotikumokat kell alkalmazni, a beteg és az intézmény pénzügyi előnyt élvez, ha az MTT-t választja a standard AB-terápiával szemben.[3]

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33878506/

Clostridioides (Clostridium) difficile fertőzés kezelése DiffBiome kapszulákkal

Kérjük, hogy kezelőorvosa javaslata és a fertőzés súlyossága alapján válassza ki a szükséges kezelési időt (5 vagy 10 nap) illetve visszatérő megbetegedés esetén válassza az emelt baktériumsűrűséget. A kezelés szokásos időtartama 5 nap, amely alatt napi 3 kapszula szedése javasolt. Súlyos tünetekkel küzdő betegeknél, különösen azoknál, akik esetében az antibiotikum-terápia ismételten sikertelennek bizonyult, a dupla baktériumsűrűségű kapszulák használatát javasoljuk és a kezelési idő 10 napra növelését.

Javasoljuk továbbá, hogy az MTT elvégzése előtt legalább 3 nappal minden anitibiotikum és probiotikum alkamazást függesszen fel, mert ezek semlegesíthetik illetve káros irányban befolyásolhatják a kezelés kimenetelét. A dupla sűrűségű kapszulákat kifejezetten visszatérő, terápia-rezisztens esetek kezelésére ajánljuk, ahol a további folyadékvesztés elkerülése létfontosságú.

Szokásos alkalmazás: 2-3 kapszula 5 napon keresztül, majd 3 nap szünet. A DiffBiome alkalmazása során étkezési és panasznapló vezetése illetve kompatibilitási teszt elvégzése nem szükséges.

Amennyiben regisztrálni szeretne, az az alábbi gomb segítségével teheti meg. A regisztrációt követően kérjük, várja meg, míg kollégáink a kedvezményt aktiválják Önnek! Ezt követően a szolgáltatást közvetlenül a kapszula alatt található gomb megnyomásával rendelheti meg.

A DiffBiome szolgáltatás igénybevételének lépései

Az alábbi lépések célja, hogy a mikrobiótája helyreállítása a legkörültekintőbb módon történhessen, szolgáltatásunk gyors felépülést biztosítson Önnek. Végigvezetjük a folyamaton.

Regisztráció

Az első lépés a kapcsolattartáshoz illetve az alkalmazott donátum nyilvántartásához szükséges adatok rögzítése. A regisztráció eredményeként egy U0000000 formátumú azonosítót fogunk Önnek küldeni, melyre a továbbiakban minden esetben hivatkozni fogunk és amellyel egyéni kedvezményeit érvényesíteni tudja. A regisztráció nélkül nem tudunk a későbbiekben hathatós segítséget nyújtani.

Regisztráció

DiffBiome megrendelése

Kollégáink a regisztrációt követő 24 órán belül beállítják Önnek a feltüntetett kedvezményt az on-line vásárláshoz és erről értesítjük. A betegazonosító használatával most már megrendelheti a megfelelő DiffBiome szolgáltatásunkat. Az ellenérték megfizetését követően 5 munkanapon belül elküldjük Önnek a kiválasztott kapszulákat. Válassza

 • kórházi tartózkodás esetén a "15D";
 • első alkalommal, otthoni kezelés esetén a "30N";
 • visszatérő, súlyos fertőzés esetén a "30D"

jelű kapszulákat.

Megrendelés

Házhozszállítás

A donor székletből a mikrobiótát alkotó baktérium-tömeget az általunk kidolgozott módszerrel kivonjuk, majd azt fagyasztva szárítjuk és gyógyszergyártási eljárással kapszulákba töltjük és a kapszulák vonalkódját az Ön betegazonosítójához rendeljük hozzá. Az így elkészített MTT kapszulákat dobozokba tesszük és azt az Ön címére futárszolgálattal kiküldjük. Az elkészült kapszulák már nem igényelnek komolyabb hűtést a szállításhoz, rövid távon otthon hűtőszekrényben hónapokig, mélyhűtőben évekig eltárolhatóak.

A megfelelő gombra kattintva fizetési oldalunkra irányítjuk, ahol szolgáltatásaink megrendelését véglegesítheti. Az ellenérték beérkezése után munkatársaink e-mailben felveszik Önnel a kapcsolatot és a kiválasztott kiszerelésű DiffBiome csomagot a vásárlás során megadott címre elküldik Önnek "Az orvos kezéhez" jelzéssel. Felhívjuk figyelmét, hogy bár a legmagasabb színvonalú, labor minősítésű szolgáltatást nyújtjuk Önnek, a DiffBiome kapszulák alkalmazása és a kezelés eredményének kiértékelése szakmai tapasztalatot igényelhet. Kérjük, hogy kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Óvintézkedések

Biztosítani kell, hogy az MTT időtartama alatt Ön:

- ne szedjen antibiotikumot vagy probiotikumot; - antibiotikum- és féreghajtómentes állati fehérjét fogyasszon illetve kerülje a mesterséges édesítőszereket. Amennyiben szeretne stabil és hosszútávú megoldást, keresse a Cservölgy Majort; - fogyasszon élő baktériumot is tartalmazó élelmiszereket (élőflórás tejtermékeket, laktofermentált zöldségek).

A mikrobióta átvitel terápia (MTT) a tudomány jelenlegi állása szerint a leghatékonyabb és leginkább a természetes működést helyreállítani képes módszer az ismétlődő clostridioides difficile fertőzés kezelésében. A szakma szabályai és az MTT-re vonatkozó előírások betartása mellett az eljárás rendkívül biztonságos. Az MTT alkalmazása esetén csökken az ismételt fertőzések valószínűsége, miközben jótékony mellékeredményként javul a bélmikrobióta diverzitása.

A kezelés menete

A két beviteli mód (kapszula és enema) hatásossága között nincs szignifikáns hatásosságbeli különbség, ezért mind a kezelés invazivitása, mind a szükséges eszköz és humán errőforrás, mind pedig az ápolás költsége szempontjából az orális bevitel javasolt. [1]

Kezelési terv

Az adagolást mindig a tünetekhez kell igazítani: alapértelmezett esetben napi 2 kapszula, súlyos esetben napi 3 kapszula szedése javasolt. Az első kezelési ciklus minden esetben 7 nap, melyet nem javaslunk megszakítani. Amennyiben a napi székürítések száma ezen idő alatt jelentősen csökken, az ürített széklet állaga javul, a székelési ingerek, görcsök száma és intenzitása mérséklődik, akkor a kezelést a 7. nap után nem kell tovább folytatni. A kezelésből esetlegesen megmaradó kapszulákat mélyhűtőben kell tárolni, azok egy esetleges kiújulás esetén a felbontástól számítva 24 hónapon belül felhasználhatóak.

Eredmény értékelése

Amennyiben a tünetek mérséklődtek ugyan, de bizonyos elemei továbbra is fennállnak, akkor a dózis maximumra történő emelése mellett (3 kapszula/nap) a kezelést a dobozban található 30 szem erejéig folytatni kell. A 15-dik napot követően illetve a 30 kapszula bevétele után adott donációtól további javulás már nem várható, ezért a kezelés folytatása előtt szakmai konzultációt tartunk szükségesnek.

Donorváltás

Amennyiben az MTT adott donációval nem hozta meg a kívánt eredményt vagy a tünetegyüttes bizonyos elemeinél nincs teljes remisszió, akkor célszerű a mikrobióta-kompatibilitás növelése céljából másik donort keresni. Az új donortól származó MTT alkalmazását a "Kezelési terv" részben leírtakkal megegyezően kell kivitelezni.

Alkalmazás és tárolás

A kapszulákat reggel, éhgyomorra, legalább 2dl vízzel kell bevenni. 30 perc várakozást követően ismét 2dl víz fogyasztása javasolt. Ezt követően a napi rutin, étkezés és egyéb gyógyszerek alkalmazása a megszokottak szerint folytatható. A kapszulák szállításhoz hűtést nem igényelnek, otthon 24 hónapon át hűtőszekrényben tárolhatóak.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388112/

Jognyilatkozat

A MicroBiome Bank a DiffBiome szolgáltatás igénybevétele során a megadott személyazonosság és/vagy orvosi javallat valódiságát nem tudja és nem is kívánja ellenőrizni. A szolgáltatást igénybe vevő személy a megrendeléssel elfogadja, hogy a laboratórium az adott név alatt megrendelt szolgáltatást az általa bevizsgált és a megrendelő részére adott kódszám alatt adományozott donor-mintán egyedi feldolgozással végzi el és ellenőrizhető módon, vezetett kódszámmal azonosítható DiffBiome kapszulákba tölti. A DiffBiome kapszulák megrendelője a szolgáltatás igénybevételével egy időben nyilatkozik arról, hogy a számára "Az orvos kezéhez" megjelöléssel leszállított kapszulákat kezelőorvos irányítása alatt alkalmazza. A megrendelő által szándékosan vagy vétlen módon történő téves információ-átadás vagy hamis információ közlés következtében kialakuló bármilyen hatás kizárólag a megrendelő felelőssége.

A mikrobióta átvitel terápia szövődményei

A legtöbb klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy az MTT alkalmazását követően egyes esetekben néhány enyhébb mellékhatás, mint például hasi diszkomfort érzés, hasmenés, székrekedés és alacsony fokú láz átmenetileg jelentkezett, míg a ritka és súlyos mellékhatások leginkább az endoszkópia és a szedáció lehetséges szövődményeihez kapcsolódtak. [2], [3]

[2] Wang JW, Kuo CH, Kuo FC, Wang YK, Hsu WH, Yu FJ, Hu HM, Hsu PI, Wang JY, Wu DC. Fecal microbiota transplantation: review and update. Journal of the Formosan Medical Association. 2019 Mar 1;118:S23–S31. [3] Rossen NG, MacDonald JK, de Vries EM, D'Haens GR, de Vos WM, Zoetendal EG, Ponsioen CY. Fecal microbiota transplantation as novel therapy in gastroenterology: a systematic review. World journal of gastroenterology: WJG. 2015 May 7;21(17):5359.