0   /   100

Autizmus és ADHD

egyes formái estén jelentős változás érhető el

kombinált TestBiome, FindBiome és TransferBiome kapszulákkal

Tovább

Autizmusban és ADHD-ben szenvedő betegek

diszbiózisának megszüntetése

Az autizmus spektrumzavar (ASD) egy összetett idegrendszeri- és személyiség-fejlődési rendellenesség, amely az emberi kommunikáció, a korlátozott érdeklődés és az ismétlődő viselkedési zavar miatt tartós kihívásokkal jár. Bár az autizmus bármely életkorban diagnosztizálható, "személyiség- és viselkedés-fejlődési rendellenességként" írják le, mivel a tünetek általában az élet első 2 évében jelentkeznek. Az ASD-t olyan spektrumként azonosítják, amely korábban az autizmus különböző típusainak tekintett tünetek körét és súlyosságát fedi le.

A figyelemhiányos / hiperaktivitási zavar (ADHD) a gyermekeket érintő egyik leggyakoribb mentális rendellenesség. Az ADHD tünetei közé tartozik tehát a figyelemhiány (nem tudnak koncentrálni), a hiperaktivitás (túlzott mozgás, amely nem illeszkedik a környezethez) és az impulzivitás (elhamarkodott cselekedetek, amelyek az adott pillanatban, gondolkodás nélkül történnek). A szakemberek ma már az ADHD-t egy folytonos spektrumnak tekintik, mivel az egyes személyeknél a tünetek különböző súlyossági fokozatait tapasztalják. Az ADHD-nak is vannak különböző típusai, amelyek eltérő jellegű tüneteket okoznak. Az ADHD diagnosztizálásakor az orvos meghatározott kritériumok alapján állapítja meg az ADHD típusát és súlyosságát.

Az ASD nagyon különbözik az ADHD-tól, de az ADHD-kombinált típus alapvető tünetei, azaz a figyelemhiány, az impulzivitás és a hiperaktivitás, úgy tűnik, az autizmus jellemzői is. Az ASD és az ADHD neurobiológiai rendellenességek, amelyeket hasonló mögöttes neuropszichológiai "hiányosságok" és mikrobiológiai rendellenességek jellemeznek, utóbbiak közül számunkra az emésztőrendszeri diszbiózis a legfontosabb.

Egy friss tanulmány [1] újszerű betekintést nyújt az emberi mikrobióta és az autizmus közötti összefüggésbe. A kutatók innovatív számítási megközelítéssel újraelemezték a korábbi adatsorokat, és az autista egyéneknél olyan egyedi mikrobiális jellegzetességet találtak, amely segíthet megkülönböztetni őket a neurotipikus egyénekétől. Ez a tanulmány nemcsak az autizmus rejtélyes biológiai gyökereire világít rá, hanem az MTT szerepét is hangsúlyozza az ASD és az ADHD kezelésében.

Az ASD és az ADHD terápiája különböző területeken dolgozó szakemberek összehangolt munkáját igényli, ahol a bélmikrobióta-egyensúly helyreállításának egyik kulcsa a TestBiome, FindBiome és TransferBiome megnevezésű szolgáltatásaink teljes körű kiaknázása lehet.

[1] https://neurosciencenews.com/autism-microbiome-gut-23527/

Az MTT terápia ASD és ADHD esetén

új távlatokat nyit a betegségek kezelésében

A kezelést a beteg együttműködési hajlandóságának meghatározásával kell kezdeni, azaz meg kell tudni valósítani a kapszulák bevitelét. Ehhez 5 napon át 3 db TestBiome (1x15) kapszula bevételét javasoljuk, gyermekek esetén a kapszula tokját szétcsavarva, a tartalmat a beteg által szívesen fogyasztott folyadékba / élelmiszerbe keverjük el.

A következő feladat a kompatibilis donor-mikrobióta megtalálása, melyet FindBiome (4x15) kapszuláink segítségével javaslunk meghatározni. A kompatibilitási teszt szokásos időtartama 29 nap, amely alatt 5 napon keresztül napi 3 kapszula szedését javasoljuk (összesen 15 db). Ezt követően 3 nap kihagyás javasolt, majd a következő LOT-számú doboz szedését kell megkezdeni, ismét 5 napon át 3 kapszula/nap dózisban. A 29 nap alatt végig, napi rendszerességgel étkezési és panasznapló vezetése kívánatos, mely nélkül a kompatibilitási teszt kimenetele nem ítélhető meg.

A sikeres tesztet követően a kiválasztott TransferBiome (1x60) szokásos adagolása: 3 kapszula 60 napon keresztül, majd 5 nap szünet. A TransferBiome alkalmazása során étkezési és panasznapló vezetése továbbra is javasolt, melyben a folyadékfogyasztást illetve az egyéb objektív és szubjektív tüneteket / panaszokat is rögzíteni kell. 

Amennyiben a beteg panaszai mérséklődnek, viselkedése és alvása rendeződik, a 60 nap elteltével meg kell kísérelni a kapszulák folyamatos leépítését. ASD és ADHD esetén várható, hogy a normális mikrobióta tartós fennmaradásához szükséges mikrokörnyezet csak nagyon lassan alakul ki, így szükség lehet a kezelés többszöri megismétlésére. Abban az esetben, ha a beteg jól reagál, az elért életmódváltozások fenntartása mellett a terápia MTT része lezárható.

Óvintézkedések

Annak érdekében, hogy a TransferBiome kapszulák segítségével a lehető legteljesebb értékű mikrobióta kerüljön átvitelre, az alábbiakra kell különösen ügyelni a kezelést megelőzően illetve annak időtartama alatt:

 1. A terápia megkezdését megelőző 7 napban ne szedjen antibiotikumot vagy probiotikumot;
 2. Antibiotikum- és féreghajtómentes állati fehérjét fogyasszon illetve kerülje a mesterséges édesítőszereket;
 3. Fogyasszon élő baktériumot is tartalmazó élelmiszereket (élőflórás tejtermékeket, laktofermentált zöldségek);
 4. A kezelés minden napján fogyasszon el legalább 2 liter folyadékot;
 5. A transzfer kizárólag az előírt folyadékbevitel mellett végezhető! Fontos, hogy a kezelés alatt minden nap legyen széklete. Amennyiben ez 48 órán keresztül nem történik meg, akkor első körben ozmotikus hatású gyógynövény-készítményeket célszerű alkalmazni.

A mikrobióta átvitel terápia (MTT) a tudomány jelenlegi állása szerint a leghatékonyabb és leginkább a természetes működést helyreállítani képes módszer a diszbiózis kezelésében. A szakma szabályai és az MTT-re vonatkozó előírások betartása mellett az eljárás rendkívül biztonságos, az esetek jelentős részében nem jár donor-recpiens kompatibilitási problémákkal. A körültekintően kiválasztott TransferBiome kapszula jelentősen hozzájárulhat az életminsőség javításához.

765/doboztól

TransferBiome

(1x60 kapszula)
 • Kivizsgált donortól származó humán eredetű teljes mikrobióma szuszpenzió liofilizált formában
 • 20 napos kezeléshez elegendő
 • Szabvány baktérium-sűrűség
 • MTT szuszpenzió formájában
 • Különböző krónikus betegségek kezelésére
 • Szakorvosi indikáció alapján kiadható

A "Megrendelés" gombra kattintva fizetési oldalunkra irányítjuk, ahol szolgáltatásunk megrendelését véglegesítheti. Az ellenérték beérkezése után munkatársaink a kiválasztott kiszerelésű TestBiome / FindBiome / TransferBiome csomagot a vásárlás során megadott címre elküldik Önnek "Az orvos kezéhez" jelzéssel. Felhívjuk figyelmét, hogy bár a legmagasabb színvonalú, labor minősítésű szolgáltatást nyújtjuk Önnek, a TestBiome / FindBiome / TransferBiome kapszulák alkalmazása és a kezelés eredményének kiértékelése szakmai tapasztalatot igényel. Kérjük, hogy kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

A mikrobióma átvitel terápia szövődményei

A legtöbb klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy néhány enyhébb mellékhatás, mint például hasi diszkomfortérzés, hasmenés, székrekedés és alacsony fokú láz átmenetileg jelentkezett MTT után, míg a ritka és súlyos mellékhatások leginkább az endoszkópia és a szedáció lehetséges szövődményeihez kapcsolódtak.[1], [2]

[1] Wang JW, Kuo CH, Kuo FC, Wang YK, Hsu WH, Yu FJ, Hu HM, Hsu PI, Wang JY, Wu DC. Fecal microbiota transplantation: review and update. Journal of the Formosan Medical Association. 2019 Mar 1;118:S23–S31.

[2] Rossen NG, MacDonald JK, de Vries EM, D'Haens GR, de Vos WM, Zoetendal EG, Ponsioen CY. Fecal microbiota transplantation as novel therapy in gastroenterology: a systematic review. World journal of gastroenterology: WJG. 2015 May 7;21(17):5359.

Jognylatkozat

A MicroBiome Bank a TestBiome, FindBiome és TransferBiome szolgáltatásai igénybevétele során a megadott személyazonosság és/vagy orvosi javallat valódiságát nem tudja és nem is kívánja ellenőrizni. A szolgáltatást igénybe vevő személy a megrendeléssel elfogadja, hogy a laboratórium az adott név alatt megrendelt szolgáltatást az általa bevizsgált és a megrendelő részére adott kódszám alatt adományozott donor-mintán egyedi feldolgozással végzi el és ellenőrizhető módon vezetett kódszámmal azonosítható TestBiome, FindBiome és TransferBiome kapszulákba tölti. A TestBiome, FindBiome és TransferBiome kapszulák megrendelője a szolgáltatás igénybevételével egy időben nyilatkozik arról, hogy a számára "Az orvos kezéhez" megjelöléssel leszállított kapszulákat kezelőorvos irányítása alatt alkalmazza. A megrendelő által szándékosan vagy vétlen módon történő téves információ-átadás vagy hamis információ közlés következtében kialakuló bármilyen hatás kizárólag a megrendelő felelőssége.