0   /   100
Start Reading

Vajon van arra lehetőség, hogy egy teljesen átlagos középkorú férfi életmódját megváltoztatva rövid határidőn belül képes legyen olyan fizikai teljesítményre, melyre korábban sem volt képes? Rendelkezünk elég tudással ahhoz, hogy ezt az időt lerövidítsük? Ha a tapasztalataink szerint a futóktól származó baktérium-összetétel hatásosabb a krónikus betegségben szenvedőknél, vajon jelent-e még nagyobb segítséget, ha ez a mikrobióma egy extrém teljesítménnyel rendelkezőtől származik? Lehet-e segíteni a mozgásra vágyó, de azt elkezdeni képtelen, az életmódjukon változtatni akarókat, hogy mankót adunk a kezükbe: hozzásegítjük őket ahhoz a baktérium-mátrixhoz, melyet extrém sportolók alakítottak ki a szervezetükben évek alatt?

A kérdések egy töredékére sincs válaszom. Vannak személyes tapasztalataink a krónikus betegségek kezelésében, látjuk, hogy egy azon donortól, különböző időben levett kivonatok között is milyen drasztikus különbségek tudnak lenni, de jól érthető etikai okok miatt a tudásunk csak nagyon lassan bővül.

Magamon viszont kísérletezhetek, kipróbálhatom, mire vagyok képes mondjuk 300 nap alatt. Megváltoztatom az étkezésemet, az alvási szokásaimat, rendbe hozom a térdemet, napi 1-2 órát edzek legalább 5 nap egy héten és … futok egy ultra maratont. Mondjuk 47 évesen illene duplázni az éveim számát, legyen mondjuk 94 km. És igénybe veszem mindazt a tudást, amit az évek alatt összegyűjtöttünk: saját magam fogom a saját betegemként menedzselni, tesztelni fogjuk a mikrobiómámat adott idő elteltével és a felkészülésem egy adott szakaszán a kollégák által összeállított mikrobióma transzfer segítségével megpróbálom túlélni és teljesíteni a távot.